Moxatherapie

Met moxa worden de acupunctuurpunten door gebruik van het bijvoet kruid (Folium artemisiae argyi) verwarmd. Moxa wordt als rol, los, of als moxa stick gebruikt. Bijvoet kruid staat bekend als ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële en herstellende werking. Vooral bij kinderen wordt moxa toegepast in plaats van naalden.

Wat
De warmte die vrijkomt is vergelijkbaar met infrarood straling en dringt diep in de huid door. Hierdoor wordt herstel bevorderd. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van moxa op de naald. Hierdoor dringen de werkzame bestanddelen van de moxa nog dieper de energiebanen binnen en verwarmt een nog groter gebied van de lichaamszone. Moxatherapie ondersteunt tevens in het verzachten van littekens en littekenweefsel. 

Wetenswaardigheid over de toepassing van Moxa bij stuitligging 
Er is aangetoond dat bij stuitligging het gebruik van moxatherapie effectief is. De moxatherapie wordt vanaf week 36 toegepast. Door de heilzame werking van het artemisiakruid op een specifieke acupunctuurpunt wordt er beweging ingezet waardoor de foetus in de juiste positie komt te liggen. De complicaties bij stuitligging en hieruit voortvloeiende kosten worden door de moxatherapie aanzienlijk teruggedrongen (zie het proefschrift van I.van den Berg).


Duur van behandeling circa 30 minuten

Kosten per 10 min € 10,00